Olika sorters rädisor
Hur smaken i rädisan ter sig beror på hur mycket vatten plantan får. Rädisor trivs i fuktig jord och ju mer vatten den lyckas absorbera ju mildare smak. En rädisa som vuxit i torrare jord får med andra ord en mer pepprig, nästan besk smak.
Se avsnitt 4 av Kökets trädgård där Paul lär dig odla rädisor!
Smaken kan skilja mellan olika sorter men även alltså mellan olika frön från samma fröpåse - beroende på mängden sol och vatten just den plantan får. Här tipsar vi om de vanligaste sorterna och hur de bäst kan användas.
Röd rund: den klassiska sorten vi känner igen från matbutiken. Perfekt att äta precis som den är med lite flingsalt eller som topping på mackan.
Rosa-vit avlång: En fantastiskt vacker rädisa som passar på charkbrickan, den blir ett perfekt neutralt inslag som bryter av fint mot lite starkare ostar.
Rosa-vit rund: En hybrid mellan ovan nämnda sorter - passar fint i en fräsch sommarsallad.
Lila rund: En sort vi är lite mer ovana med - otroligt vacker och passar fint på ett fat av cruditéer med en god dipp till!
Vit avlång: Den vita sortens rädisa är hänförande i sin isiga färg. Lika god att woka snabbt med soja och sesamolja som att äta precis som den är.
Det finns även fröpåsar med blandningar som ger en skörd med varierad färg och form! Spana efter dessa i din fröhandel. Såhär kan fröpåsarna se ut i butik!
Kuriosa: Visste du att rättikan är en sorts rädisa? Fantastisk god bland annat i den klassiska street food-mackan bahn mi.