Så odlar du paprika - smarta tips för att lyckas!
Välj rätt sort för dina förutsättningar
Det första steget i din paprikaodling blir att välja en sort som passar din odlingsmiljö. Det finns massvis av paprikasorter att välja mellan – från små, söta minipaprikor till stora, saftiga blockpaprikor. Om du odlar på balkongen eller i ett växthus kan du satsa på sorter som inte blir så stora, medan den som har en trädgård kan testa lite större plantor. Några populära sorter att börja med är 'California Wonder' och 'Yolo Wonder', som båda ger stora, goda frukter.
Så i tid
Paprika är en långsam växt som kräver lite tålamod. De tar tid på sig att gro, så det är bäst att börja redan i februari eller mars. Använd små krukor eller odlingsbrickor med såjord och plantera fröna på cirka 0,5 centimeters djup. Ställ dem ljust och varmt, gärna i ett fönster med extra belysning om det behövs. Täck gärna sådden med plastfolie eller ett miniväxthus för att hålla fukten – men kom ihåg att vädra då och då för att undvika mögel.
Skötsel av dina plantor
När plantorna har kommit upp och är tillräckligt stora för att hanteras (ungefär när de fått två riktiga bladpar) är det dags att skola om dem till större krukor. Använd en näringsrik och väldränerad jord för att ge dem bästa möjliga start. Paprikaplantor är också riktiga soldyrkare, så se till att de får så mycket ljus som möjligt. Glöm inte att vattna regelbundet, men låt jorden torka upp lite mellan vattningarna – paprikor gillar inte att stå blött.
Utplantering
När frostrisken är över och temperaturen utomhus är stabilt över 15 grader kan du plantera ut dina paprikaplantor. Se till att de får ett soligt och skyddat läge. De trivs även bra på balkongen eller i växthuset, men tänk på att de kan behöva stöd om de blir stora.
Skörda - den stora belöningen!
Efter månader av omsorg och tålamod kommer belöningen – paprikorna börjar mogna! De flesta paprikasorter är gröna innan de skiftar till sin slutliga färg, som kan vara röd, gul, orange eller till och med lila. Skörda dem när de har fått sin fulla färg för bästa smak. Ju längre du låter dem sitta kvar, desto sötare blir de. Klipp av frukterna med en sekatör eller en skarp kniv för att inte skada plantan.
Bonustips
Gödsel: Paprikaplantor är näringskrävande, så ge dem regelbundet gödning, särskilt när de börjar blomma och sätta frukt.
Beskäring: Du kan toppa plantorna när de är små för att få dem att förgrena sig och bli buskigare.
Skadedjur: Håll koll på bladlöss och andra skadedjur. Om de dyker upp, behandla med såpvatten eller insektsmedel.
Se Kökets trädgård med Paul Svensson när han odlar och skördar paprika