Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Vad sa folk när ni sa att ni skulle bygga en köttbutik med krog ute på åkern? - Folk sa att vi inte var kloka, vi blev nog lite idiotförklarade; “det kommer aldrig att gå”, sa folk för sex år sedan. Sedan hade vi ju såklart stöd från många också som hjälpte och stöttade på olika sätt.
Hur fungerar verksamheten på gården?– Dels har vi första gården vi köpte där vi bor, och sedan krog och butik i Tolånga och sedan betesmarkerna där djuren finns. Det är tre produktionsenheter som vi både arrenderar och äger.
Hur jobbar ni med djuren på gården? Vad de äter, lever och mår från födseln och framåt? – De går ute året om och äter kravcertifierat hö och bete. Nu på sommaren under betesperioden är det mycket passning och se till att kalvningar går bra. Vi jobbar dessutom med att ta fram djur för utställningar, Ann var med och vann Best in show 2014 för Sveriges bästa tjur på MilaMässan.– Vi har lite speciell skötsel av korna, så kallad ranchdrift vilket innebär att de är ute året om så vi har inga byggnader till dem. Ibland saknar jag ett varmt stall att jobba i, men djuren mår bra även om bonden fryser.
Ni jobbar ju med lokalt producerat kött, samarbetar ni med andra bönder i närområdet? Andra företagare?– Vi ligger placerade mellan två slakterier som vi samarbetar med, vi har en granne som vi köper lamm av och säljer i butiken. En annan har mjölk och en annan smör, som vi också har glädje av. Ett annat exempel är att golfklubben köper in catering från oss istället för att starta en egen restaurang och vi köper även in kött från andra producenter om vi behöver.
Berätta om djuren på gården? – Vi har ungefär 200 kalvningar per år av Svart Angus och Röd Angus, ungefär 200 kor alltså, men vi har även rasen Belted Galloway.
Ras, beteende och speciella egenheter? – Med ranchdriften blir det lite speciell, vi går ute bland djuren, tar och rör vid dem rent fysiskt för att kontrollera att allt är bra och då måste jag vara nära. – Varje individ har sin identitet, det finns ansvarstagande föräldrar och lite mer dominanta individer - de skiljer sig åt på olika sätt. Vi får en stark relation till djuren, det är inte roligt när de äldre ska åka till slakt och speciellt om det varit med på utställningar då blir det en extra dimension i relationen till djuren.
Varför just speciellt Svart Angus och inte något annat?– Vi har haft de flesta raser, men Svart Angus ärliga sätt och temperament är kanon, och vi har jobbat stenhårt för att marknadsföra och visa hur bra rasen är. De behöver inget kraftfoder så det är en billig ko, och givetvis köttkvaliteten från rasen är fantastisk. Angus har en stambok bak till 1200-talet i Skottland för de fina köttegenskaperna.
Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?– De går fritt ute året om och det är verkligen ett naturligt beteende, om de vill kan de gå undan från flocken för att kalva och sedan gå tillbaka när de vill.
Varför ska man välja svenskt kött?– Förutom miljöaspekterna mot importerat kött tycker jag definitivt att om man har något etiskt ansvar över huvud taget ska man välja svenskt. – Jag förstår inte hur man kan klaga på svenskt djurproduktion över huvud taget om man sett hur det ser ut utomlands med den känslolösa uppfödningen som finns där, för mig är det helt obegripligt.
Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit? – Det mesta vi äter i köttväg är vårt eget producerade, och de vanliga lite finare delarna som oxfilé, ryggbiff, entrecote ska alltid vara bra. Men det kött som överraskade mig positivt var när vi grillade Angus-högrev som blev fantastiskt bra.
Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?– Det är inget nytt, men framdelskött är underskattat, som högrev och bog, det viktiga är att folk vågar prova olika detaljer.