Safta och sylta med My Feldt
Spela klippet och se när My Feldt kokar sylt och gör saft i Nyhetsmorgon.
Mys första tips i skördetider är att släppa all prestation i att plocka litervis med bär och frukter för att sen koka flera burkar sylt att fylla upp skafferiet med. Och du behöver inte heller leta rätt på den där gamla saftmajan längst bak i förrådet för att få till en god saft. Rådet lyder i stället att utgå ifrån det du har och koka små satser. Mixa gärna flera sorters bär och frukter, kanske hittade du björnbär, några skogshallon och en handfull blåbär på skogspromenaden. Koka snabbt ihop med socker och kanske någon smaksättare och du har en gudomligt god sylt att njuta av.
"Kepsbunkring" enligt My Feldt - fyll kepsen med bär och frukter du hittar på promenaden.
- Börja alltid med att rensa bären - lättast går det om du lägger ut alla bär på tidningspapper, då kryper eventuella små insekter och kryp iväg.
- En tumregel att utgå ifrån är att 1 kg bär/frukt behöver 600 g socker och lite citronsaft för att sylten ska få en bra konsistens och bli hållbar.
- Koka sylt och marmelad kraftigt på hög värme, 4-5 minuter. Kom ihåg att röra om under tiden så att det inte bränner. Kokning på låg värme tar längre tid och gör att bär och frukt förlorar såväl färg och näring som smak.
- När är sylten färdig? Varm sylt kommer alltid vara rinnig och lös, så för att se hur den färdiga syltens konsistens blir häller du ut en sked sylt på en tallrik och ställer in i kylen. När sylten svalnat helt kan du se om den har rätt konsistens och är redo att hällas upp på burk. Är den för lös, koka lite till.
- Låt färska örter ge smak åt din sylt. Kanske har du köpt färska örter i kruka och bara använt några blad. Låt det som är kvar åka ner i syltkoket. Citronmeliss och blåbär blir jättegott ihop.
- Addera finrivet citronskal och pressad citronsaft när du gör saft på blommor, om inte blir smaken annars lätt för parfymig och bara söt.
- Sylt som hälls upp i steriliserade varma burkar har lång hållbarhet om de förvaras mörkt och svalt. Om du inte har tid och ork att preppa burkar gör du bäst i att förvara sylten i kylen och äta upp inom kort.
- Hinner du inte ta tillvara på skörden på en gång - frys in och ta fram och koka sylt, saft eller gelé efter behov.
Saft på rallarros ger en nästan neonrosa färg och har en lätt smak med svaga toner av vinbär och rabarber.