Så gör du hamburgare som proffsen
Välj ett bröd av hög kvalitet
Ett bra bröd gör skillnaden för hela burgaren! Välj ett hamburgerbröd av hög kvalitet som är mjukt och fluffigt och gärna med en liten sötma. Då är Korvbrödsbagarns premiumbröd är precis det du söker efter! Glöm inte att rosta insidan av hamburgerbröden, en bra yta gör att brödet inte blir soggigt och ger dessutom extra god smak.
Testa Korvbrödsbagarns Real Burger Bun!
En nyhet som lyfter burgaren till nya höjder. Brödet har en fin neutral ton, glaserad yta och är saftigt med en luftig konsistens.
Välj en grov färs med hög fetthalt
Det finns många olika åsikter om vilken färs som är den bästa till hamburgare, och ett bra tips kan vara att testa dig fram för att hitta just din favorit. Generellt kan man dock säga att en grovmalen färs med hög fetthalt (runt 20%) är ett bra val för att få en saftig och smakrik burgare. Till exempel grovmalen högrevsfärs, blandfärs eller en magrare köttfärs där du tillsätter talg.
Rätt teknik och bra stekyta på köttet
Första steget är att forma köttet till bollar. Var då noga med att inte överarbeta köttet – det ska vara löst packat. Blanda inte med salt och peppar, utan salta och peppra medan du steker.
När det kommer till att få den perfekta stekytan är det viktigt att inte stressa. Värm upp en stekpanna eller grill ordentligt innan du lägger på köttet. Stek burgarna på hög värme för att få en fin yta och en saftig insida, cirka 3-4 minuter på varje sida. Lägg gärna på en skiva ost de sista minuterna så den smälter fint.
Vi har länge sett en trend med smashed burgers - då man trycker till hamburgaren ordentligt med en hamburgerpress eller stekspade. Då får du en platt burgare med ritkigt kripsig yta som passar bra till dubbelburgare. Nu börjar trenden vända och den klassiska bistroburgaren har fått mer uppmärksamhet! Risken med smashed burgers är att saften pressas ut och lämnar burgaren mer torr, medan en bistroburgare är saftig och ger en burgare med lite höjd.
Jobba med smakbalans
För att ta hamburgaren till proffsnivå är den viktigt att tänka på smakbalansen där våra grundsmaker får jobba tillsammans - syra, sälta, sötma och umami. Lägg gärna till picklad lök eller saltgurka för att ge en frisk syra. Sötma kan du lyfta fram med karamelliserad lök eller en söt barbequesås. Sältan hittas i det mesta men kan få en extra skjuts med ost eller rostad lök. Umami - den djupa, rika smaken - hittar du i bacon, tryffel, soja och tomat.
Olika texturer väcker intresset
Blanda olika konsistenser och texturer för en extra spännande smakupplevelse. Den krispiga stekytan på köttet möter det mjuka brödet. En krämig dressing blandas med knaprigt bacon eller picklad lök med lite tuggmotstånd. Eller varför inte toppa hamburgaren med chips för extra crunch?
Lycka till på vägen mot den perfekta burgaren!