Fond eller buljong - vad är skillnaden?
Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig ännu fler hemliga kockknep som gör det enkelt att briljera i köket.
1. Skillnaden mellan fond och buljong
Till en fond rostar och steker du alla ingredienserna, så som grönsaker, ben och skal. Rostningen och stekningen ger fonden mer karaktär än en buljong där du inte tillagar ingredienserna innan kokning.
2. Rostning av råvarorna
Placerar råvarorna glest på plåten när du ska rosta dem i ugnen. Annars finns risk att vissa delar bara blir kokta och att smakerna då inte träder fram lika bra.
3. Rosta grönsakerna med olja
Fettet ger dem en helt annan stekning och smak än om du torrostar dem. Våga ge grönsakerna ordentligt med färg så smakerna och färgerna kommer till sin rätt i fonden.
Läs mer och köp Tommy Myllymäkis såskurs här
4. Använd spadet från rostningen
Häll vätskan från plåten, som du rostat dina råvaror på, i grytan till fonden. I spadet finns massor av härlig smak du inte vill slänga!
5. Mer kött och ben än grönsaker
Ska du koka en köttfond så var sparsam med mängden grönsaker. Du kan alltid tillsätta dem i efterhand när du lagar själva rätten, men fonden måste få en tydlig köttsmak.
6. Löken ger sötma och mustig färg
Stekt lök i fonden, det ger löken en mustig karaktär, mörk färg och sötma. Samma sak gäller för morot.
En fond kokt på ben innehåller exempelvis mycket kollagen som är väldigt bra för oss.
-Tommy Myllymäki
7. Må bra av hemlagat
Att laga sin mat från grunden med fonder och buljonger ger både en godare och mer näringsrik mat för dig.
Vill du veta mer och få fler bra tips? Läs mer och köp Tommy Myllymäkis såskurs här