Odla chili - smarta tips för att lyckas!
Att komma igång med odlingen!
Det finns två sätt att sätta igång sin chiliodling, från frö eller från liten planta. Fröna behöver en ganska lång uppstart med förodling (förkultivering) som du sätter igång med redan i jan-mars.
Att så
Använd alltid näringsfattig såjord. Använder du vanlig jord kan de små groddarna chockas av all näring. Lägg gärna fröna i blöt ett dygn innan och peta sedan ner fröna någon centimeter ned i fuktig jord i små såkrukor. Till en början behöver du ta hjälp av växtlampa. Håll sådden fuktig med en jämn temperatur runt 25 grader, men undvik direkt solljus då det kan bli för varmt. Täck gärna sådden med plastfolie som du gör hål i och lufta om du märker att det är för mycket kondens.
När du ser första paret blad kan du sänka temperaturen något, till ca 20 grader. På så vis får du en lite rejälare planta istället för lång och ranglig. När nästa bladpar dyker upp då är det dags att plantera om i lite större kruka.
Färdig planta
Köper du en färdig planta så är nästa steg att så småningom plantera om den i en större kruka. Kika gärna igenom jorden på din planta så du inte får med dig skadejur från plantskolan.
Så sköter du din chili
Omplantering
I takt med att din chili växer behöver den planteras om i större kruka. Viktigt är att inte välja för stor kruka på en gång, chilins rötter behöver lite trångt för att få fin rotspridning och en buskig planta. Väljer du en för stor kruka får du en gängligare planta. Så plantera gärna om din chili i flera omgångar. Slutkrukar bör ligga på mellan 5-10 liter jord.
Plantera eller ställ ut dina krukor i trädgården först när nattemperaturen stigit över 10 grader, det är oftast ibörjan av juni. Ställer du den i starkt solljus kan du behöva skydda med fiberduk så inte bladen bränns. Chili gillar sol och värme men inte stora temperaturväxlingar och inte i för blåsiga lägen. Så den trivs allra bäst i växthus, på altan och balkong - och inomhus.
Beskärning?
Nej du ska inte ”tjuva” chiliplantor som du gör med tomater, chiliplantan har generellt ett buskigt växtsätt. Däremot kan du nypa bort de allra första blommorna för att gynna fruktsättningen. Har din chili blivit hög och ranglig kan du behöva toppa den för att hjälpa den att växa på bredden. Om du sedan vill övervintra din chili kan du med fördel beskära ned den när sista frukten för säsongen är plockad.
Vatten
Chiliplantan älskar vatten och vill helst inte torka ut, så vattna regelbundet. Viktigt dock att ha hål i krukans botten så vattnet kan rinna igenom så rötterna inte badar i vatten. Den vuxna chiliplantan vill gärna ha rumstempererat vatten och gärna både morgon och kväll.
Näring
Chiliplantor vill ha mullrik och fuktighetshållande jord. När du gjort första omplanteringen ska du vänta 2-3 veckor tills plantan anpassat sig, sedan är det dags att tillföra näring. I början vill den ha fosfor och kalium och mindre mängd kväve, det gynnar fruktsättningen. Ge sedan kontinuerligt näring i små doser, flera gånger i veckan under hela säsongen. För stora doser en gång i veckan gynnar inte växten då den inte kan ta till sig all näring på en gång.
Läs också: Visste du detta om chili?
Skadejur & sjukdomar
Precis som alla växter drabbas även chili av skadedjur och sjukdomar, speciellt mot slutet av säsongen. Svampangrepp, pistillröta, vissnesjuka, solsveda, mögel och ödem är olika symtom att hålla koll på. Djur som löss, spinnkvalster och sorgemygg är inte helt ovanligt att drabbas av någon gång. Förebygg genom att hålla jämn temperatur, ge bra med näring och jämn bevattning så har plantan mycket goda förutsättningar att vara frisk hela säsongen.
Skörd
Under sensommaren och hösten är det dags att skörda. Chili håller sig färsk några veckor i kylskåp, annars är det populärt att både hänga dem på tork för att mala ner till chiliflakes eller chilipulver (gott i grytor, egna kryddblandningar, till glaze och rubs mm). De går också bra att frysa, dela frukterna och skrapa ur kärnorna.
Går chiliplantan att övervintra?
Chiliplantor trivs i kruka, vilket är perfekt för då är det bara att lyfta in krukan på hösten och fortsätta odla och skörda någon månad till.
Chili går också utmärkt att övervintra inomhus. Börja med att kolla igenom plantorna så den inte har några sjukdomar eller djurangrepp. Klipp ner stora plantor (passa på att ta sticklingar!) och ställ plantorna i ett rum med runt 15 grader och använd växtbelysning åtminstone 10 timmar per dag. Vattna med ljummet vatten cirka en gång i veckan, ge svagt med näring lite då och då och duscha dem gärna, den torra vinterluften inomhus torkar lätt ut plantorna. (Har du varmare än 15 grader krävs ännu mer ljus, näring och vatten).
När jan- feb kommer igen då har du färdiga plantor att driva igång med ny jord och näring. Och förmodligen en mycket tidigare skörd än föregående år!
Läs också: Visste du detta om chili?