Sockerlexikon
Ny design av Dansukker - Svenskt strösocker
Dansukkers strösocker tillverkas av svenska sockerbetor som odlas på skånska åkrar, i närheten finns även sockerbruket vilket ger korta transportavstånd och därmed mindre miljöpåverkan. Strösockret är märkt med "Från Sverige"-symbolen och tillsammans med den nya blågula designen blir det lättare för konsumenten att välja svenskt socker.
Strösocker
Framställs av: Svenska sockerbetor
Karaktär: Vit, finkornig, ren och tydlig smak som lyfter och balanserar
Användning: Bakning, matlagning, bär, dryck
Farinsocker
Framställs av: Strösocker från sockerbetor som blandas med rörsockersirap
Karaktär: Mörk gyllenbrun, fuktigt, karamelliga toner och aromatisk smak
Användning: Matlagning, bakning och drycker, muffins, mjuka kakor
Tips: Förhindra att farinsockret stelnar genom att förvara det i kylskåpet. Om det redan hunnit stelna kan du lägga en skiva äpple i förpackningen, slut och låt stå ett dygn. Sockret tar åt sig av fukten och gör det mjukt igen.
Brun Farin strö
Framställs av: Strösocker från sockerbetor som blandas med rörsockersirap
Karaktär: Ljust gyllenebrunt, torrt, större korn än strösocker, mildare smak än farinsocker
Användning: Krydda i mat, bakning, såser, mariander, fisk och kött, bär, hårda kakor, panering
Tips: prova att rulla kycklingfileeérna i Brun Farin Strö innan du steker dem för extra god smak!
Syltsocker
Framställs av: Strösocker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat
Karaktär: Vit, finkornig
Användning: Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt eller marmelad på några minuter. Koka upp tillsammans med färska eller frysta bär.
Se vårat recept på rabarbersylt med fläder
Gelésocker Multi
Framställs av: Sockerprodukt som innehåller vegetabilisk geleringsmedel karragenan (röda halvsalger) och fruktkärnmjöl.
Karaktär: Vit, finkornig
Användning: Används till gelerade desserter istället för gelatin, pannacotta, mousser, puddingar. Måste kokas upp.
Vit sirap
Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Transparent, segflytande vätska, söt
Användning: Vetebröd, bullar, godis, glass, pizzadeg. Främjar jäsningen och gör bullar och bröd saftigare samt håller sig färska längre.
Ljus sirap
Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Ljusbrun, segflytande vätska, smak av karamell
Användning: Godis, småkakor eller annan bakning, efterrätter, matlagning. Är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av bakverk och maträtter.
Se vårat recept på toscapaj
Mörk sirap
Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker
Karaktär: Mörkbrun, segflytande vätska, mer fyllig aromatisk smak av karamell, sälta och syrlighet
Användning: Pepparkakor, chokladkola, bruna bönor, kåldolmar och andra maträtter. Gör bröden mustigare.
Brödsirap
Framställs av: Svenska sockerbetor vid tillverkning av strösocker och malt
Karaktär: Mörkbrun, maltig smak som gör bröden mustiga och saftiga
Användning: Ljusa och mörka matbröd. Malten hjälper till att förstärka sirapens goda bakegenskaper och gör matbröden ännu mustigare och saftigare.
Tips: Det går att baka sockerfritt med sirap! Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt.
Glykossirap
Framställs av: Blandning av olika sockerarter som utvinns ur vetestärkelse
Karaktär: Transparent, trögflytande vätska, mindre söt än vanlig sirap
Användning: Glass, godis, bakverk, kola. Hämmar kristallisering vid glasstillverkning vilket ger en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att kolan kristalliseras och blir grynig.
Ekologiskt Rörsocker
Framställs av: Ekologiskt och Fairtrade-märkt socker från sockerrör
Karaktär: Gyllene brun, finkornig, gyllengul
Användning: Används på samma sätt som strösocker fast med en karamellsmak
Rörsocker strö
Framställs av: Fairtrade-märkt socker från sockerrör
Karaktär: Gyllene brun, stora kristaller, aromatisk söt smak
Användning: Frukt, bär, matlagning, bakning, varma drycker som Irish Coffee
Ljust Muscovadorörsocker
Framställs av: Sockerrör från Mauritius
Karaktär: Gyllenbrun, fuktigt, toner av karamell och smörkola
Användning: I glass, mjuka kakor, chokladdesserter, i drycker som krydda, marinader och på fisk och rotfrukter.
Mörkt Muscovadorörsocker
Framställs av: Sockerrör från Mauritius
Karaktär: Mörkt gyllenbrun, fuktigt, smak av lakrits och en liten sälta
Användning: Såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker, glass
Pärlsocker
Framställs av: Sammanpressade sockerkristaller från svenska sockerbetor
Karaktär: Vit, kristaller
Användning: Dekoration till vetebröd och kakor eller i kakor för textur
Se vårat recept på kanelbullar
Florsocker
Framställs av: Strösocker som finmalts och siktats. Stärkelse av potatismjöl.
Karaktär: Vit, finmalt pulver, lättlösligt
Användning: Desserter, till glasyr, kristyr och frosting och som dekoration
Vaniljsocker
Framställs av: Mixat strösocker, naturidentisk vaniljarom och vaniljstång
Karaktär: Vit, pulver, svarta prickar av vanilj, vaniljsmak
Användning: Smaksättare i kakor och desserter